2012/07/02

A háziasszony elhivatottsága

     „Nincs fontosabb foglalatosság, mint a házimunka. Értelmességet és jártasságot követel meg, hogy valaki jól főzzön, és étvágygerjesztő, egészséges ételeket tálaljon az asztalra. Az étel a gyomorba kerül, hogy belőle egészséges vér képződjék a szervezet ellátásra, ezért az étel készítése az egyik legfontosabb és legmagasabb rendű hivatás.
    Nagyon fontos minden fiatal számára, hogy ismerje a mindennapi kötelességeket. Egy fiatal nő nélkülözheti a francia nyelvet, a zongorázást vagy az algebra tudományát, de nélkülözhetetlen számára, hogy megtanulja a kenyérsütést, a szabás-varrást, és sok más olyan kötelesség jó elvégzését, amelyek egy otthon megalapításához és fenntartásához szükségesek.
     Az egész család egészségének és boldogságának építésében semmi sem fontosabb, mint a jó szakács ügyessége és rátermettsége. Rosszul készített, egészségtelen főztjével a háziasszony akadályozhatja, sőt tönkreteheti a felnőttek igyekezetét és hátráltathatja a gyermekek fejlődését. Sok jót tehet, ha étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, hogy a test szükségleteiről gondoskodjék. Így az élet boldogsága sokféle módon összefügg a mindennapi kötelességek iránti hűséggel.”

(E.G.W. – Gyermeknevelés, 61. fejezet - 
Háziasszony a konyhában – részlet)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése